L’Hospital Sant Joan de Déu de Palma reuneix a prop de 140 assistents en les IV Jornades de Geriatria

febrero 6, 2019
IV-Jornadas-de-Geriatria-2-1-1200x900.jpeg

Els passats 1 i 2 de febrer, el saló d’actes de l’Hospital Sant Joan de Déu de Palma va celebrar les IV Jornades de Geriatria, centrades en «Fragilitat i recuperació funcional» en el pacient ancià. Tots dos temes, van ser analitzats per ponents de gran prestigi, tant de les nostres Illes com de l’àmbit estatal, des d’un punt de vista multidisciplinària, des de mèdics geriatres, traumatòlegs i internistes, fins a infermeres especialitzades en geriatria, fisioterapeutes, terapeutes ocupacionals i treballadors socials. 

L’objectiu d’aquestes jornades era sensibilitzar a la població i al personal sanitari de la importància del foment de l’envelliment saludable, i de la prevenció i/o detecció precoç de la fragilitat i de la deterioració funcional incipient, com a estratègia per a millorar la salut i qualitat de vida, així com abordar possibles intervencions diagnòstic- terapèutiques a nivell comunitari i hospitalari, sempre de forma integral multidimensional, interdisciplinària, coordinada i continuada.

Al llarg de les ponències, es van aportar nombroses idees per a millorar l’atenció al pacient ancià, des del pacient ancià autònom, passant pel major fràgil, fins al pacient geriàtric dependent. Es va recordar l’essencial de realitzar una valoració funcional, previ a dissenyar un pla de cures i prendre decisions. La seqüència de malaltia, incapacitat i dependència en l’última etapa de la vida no és una fatalitat, sinó que pot ser revertida. La incapacitat pot ser previnguda o retardada i que la dependència pot reduir-se al mínim.

Es va concloure que el vertader repte comú, per part de tots els professionals de la geriatria, deu ser mantenir l’autonomia i la independència a mesura que s’envelleix i, des de tots els àmbits, s’ha d’estar implicat per a intervenir a temps i de forma precoç.

En definitiva, van ser unes reeixides jornades que van comptar amb la participació de professionals de la majoria dels hospitals de la comunitat balear, així com centres de salut i un gran nombre de residències.

Hospital SJD Palma

Carrer Sant Joan de Déu, 7 – 07007 Palma de Mallorca
T.: +34 971 26 58 54

Nº Registro Sanitario: 1007

Hospital SJD Inca

Avenida Rei Jaume II, 40 – 07300 Inca
T.: +34 971 26 58 54

Nº Registro Sanitario: 4715

Centro de Rehabilitación SJD

Carrer Nuredduna, 3 – 07006 Palma de Mallorca
T.: +34 971 46 16 02

Nº Registro Sanitario: 5160