L’esport aquàtic adaptat d’Hospital Sant Joan de Déu Palma · Inca gairebé duplica el seu nombre d’usuaris

agosto 4, 2021
PHOTO-2021-06-25-09-54-17-3-1200x800.jpg

Des del passat dia 1 de juliol, l’Hospital Sant Joan de Déu Palma · Inca ha recuperat la seva activitat d’esport adaptat a l’aigua a través del kayac i del pàde surfl per fer una feina de rehabilitació i de promoció de l’autonomia. Una teràpia en tot moment supervisada pels professionals de SJD. Les xifres d’usuaris que fan aquest esport van en augment. Cada any són més els usuaris que hi participen. Va néixer al 2010 amb el pàdel surf amb només 10 usuaris, l’any següent, el 2019 en pujà a 11 i es mantingué la mateixa xifra l’estiu passat en plena pandèmia. Enguany però ha fet un increment notable fins els 18 usuaris. Cada dijous des de les 9:00 i fins a les 13:00 hores, els pacients fan prop de 45 minuts cada un fent pàdel surf o kayac. Com explica la responsable del programa PROA, la fisioterapeuta Xisca Massip, “són 18 usuaris, alguns d’ells ja ho han fet altres anys i la gent nova està encantada. Senten que entren a l’aigua i tornen fer coses, fan un esport nou que tal vegada no havien provat. L’esport engloba diferents vessants de la persona, tant emocionalment com socialment. El kayac suposa una feina en equip perquè és fa per parelles per poder desplaçar-s’hi. Fan una feina física de control de tronc, de moviments de membres superiors, d’equilibris, de coordinació… és una rehabilitació que se fa en kayac i pàdel”.  El perfil d’usuari d’aquesta activitat d’esport adaptat és persones que han patit un ictus o lesions medul·lars, encara que es dóna qualque cas de malaltia degenerativa.

La duració d’aquest programa d’esport adaptat és de 3 mesos, fins la darrera setmana de setembre, depenent sempre del clima. “Aprofitam molt l’entorn que tenim a Hospital Sant Joan de Déu, tenim la mar davant i l’hem de aprofitar en estiu, com ho feim amb Es Carnatge per sortir i fer esport a l’aire lliure rompre una mica la barrera que assegura que la rehabilitació ha de ser sí o sí dins l’hospital. Se pot sortir de l’hospital i estar dins un contexte més normalitzat per l’usuari. És més fàcil que vagin a la platja o a Es Carnatge que haver de venir a l’hospital”, explica Massip.

Autonomia

SJD aposta per la promoció de l’autonomia. Per tant, els usuaris han de posar el kayac o la taula damunt l’arena, s’han de preparar i fermar el guardapit, quina pala han d’agafar i tenen la supervisió dels professionals de Sant Joan de Déu. Els usuaris són els que es mouen dins l’aigua i fan l’exercici de forma autònoma.

Massip reconeix que és una activitat amb molt d`èxits perquè els usuaris que ja ho han provat solen animar a altres a que hi participen i són molts el que s’animen a provar per la bona experiència que els han contat.

Magic Line

Ell programa PROA, amb la col·laboració de l’IMAS del Consell de Mallorca proporciona diferents tipus d’activitats que fomenten l’autonomia. Concretament però, l’esport adaptat amb kayac i pàdel surf és possible gràcies als recursos que s’han aconseguit a la caminada solidària Magic Line, el que permet finançar aquests projectes. La responsable del projecte, explica que en base a l’èxit fa 4 anys del pàdel, es va ampliar amb el kayac des de l’any passat. “Amb el pàdel tenim la cadira i gent amb lesió medul·lar es pot col·locar damunt i fer aquesta activitat. Dins un kayac a vegades, depenent de la lesió no és còmode”, recorda finalment Xisca Massip.

 

Hospital SJD Palma

Carrer Sant Joan de Déu, 7 – 07007 Palma de Mallorca
T.: +34 971 26 58 54

Nº Registro Sanitario: 1007

Hospital SJD Inca

Avenida Rei Jaume II, 40 – 07300 Inca
T.: +34 971 26 58 54

Nº Registro Sanitario: 4715

Centro de Rehabilitación SJD

Carrer Nuredduna, 3 – 07006 Palma de Mallorca
T.: +34 971 46 16 02

Nº Registro Sanitario: 5160