Kayak: nova teràpia aquàtica per als usuaris de PROA

septiembre 23, 2020
Kayak-y-Paddle-Surf-adaptado-PROA-16a-1-scaled-1-1200x1800.jpg

Fa un any es van incorporar dos kayaks adaptats a les teràpies aquàtiques que ofereix l’Hospital Sant Joan de Déu Palma · Inca als usuaris del Programa de Promoció i Recuperació de l’Autonomia Personal (PROA) promogut pel Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS). La coordinadora de l’equip PROA, Xisca Massip, valora aquesta aportació, fruit de la solidaritat rebuda en la passada edició de la Magic Line Mallorca.

Com va sorgir la idea d’introduir els caiacs adaptats a les teràpies?
El fet d’estar situats a primera línia de mar ens brinda l’oportunitat de practicar esports d’aigua amb els nostres usuaris, això, sumat a l’excel·lent relació que tenim amb el coordinador nacional de Paracanoe (Piragüisme adaptat), ens va animar a provar els esports aquàtics adaptats.
Va ser en 2018, gràcies a l’adjudicació del projecte presentat en la Magic Line Mallorca, quan vam poder adquirir un Paddle Surf i una cadira adaptada per a iniciar teràpies amb els nostres usuaris. L’acolliment va ser tan bona que, en el 2019 vam tornar a presentar un projecte en la mateixa caminada solidària Magic Line, aquesta vegada per a incorporar el Kayak adaptat dins de la teràpia que es realitza mitjançant esports aquàtics.
Quins beneficis aporta als usuaris de PROA?
Hi ha múltiples beneficis que potenciem gràcies a aquestes activitats: fomentem l’activitat en grup, treballem tots els aspectes físics (força, control, resistència aeròbica, equilibri, coordinació, etc.), afavorim els pensaments de superació, promovem l’activitat física i el benestar físic, mental i social, impulsem l’acte-percepció de les capacitats i no de les limitacions, i a més promocionem les activitats que beneficien a persones amb algun grau de discapacitat.
Quin balanç feu d’aquesta activitat?
Després de més de 55 sessions realitzades el balanç és positiu. Els usuaris estan fent grans avanços, tant a nivell físic de control com d’equilibri. Alguns d’ells, durant la primera sessió només podien estar asseguts dins del caiac amb els professionals que els ajudaven a mantenir l’equilibri i, després d’aquestes sessions, cada vegada toleren més i millor l’exercici d’aquesta activitat.
Quin acolliment a tingut aquesta nova modalitat?
Ha tingut un acolliment increïble, semblant a la qual va tenir en 2018 el Paddle Surf, el fet de poder ajuntar grups de diferents nivells i amb objectius diversos crea un ambient de treball idíl·lic a l’estiu.
Aquesta activitat en l’aigua permet formar petits grups pel que afegeix una part social i de treball en grup que els usuaris agraeixen molt, a més de treballar cadascun els seus objectius particulars, ho fan també de manera coordinada i en equip.
Què destacaries de practicar Kayak adaptat?
En la majoria de casos, tant als usuaris com als terapeutes, ens han sorprès els beneficis, tant físics com psicològics que comporta l’activitat física en l’aigua i l’esport adaptat en la mar.

Hospital SJD Palma

Carrer Sant Joan de Déu, 7 – 07007 Palma de Mallorca
T.: +34 971 26 58 54

Nº Registro Sanitario: 1007

Hospital SJD Inca

Avenida Rei Jaume II, 40 – 07300 Inca
T.: +34 971 26 58 54

Nº Registro Sanitario: 4715

Centro de Rehabilitación SJD

Carrer Nuredduna, 3 – 07006 Palma de Mallorca
T.: +34 971 46 16 02

Nº Registro Sanitario: 5160