Hospital Sant Joan de Déu Palma · Inca posa en marxa el programa de tele-voluntariat ‘Seguim cuidan-T’

julio 16, 2021
Voluntario-Seguim-cuidan-T-3-scaled-1-1200x900.jpg

Hospital Sant Joan de Déu Palma · Inca acaba de posar en marxa el programa de tele-voluntariat ‘Seguim cuidan-T‘. El programa es va iniciar el passat 6 de juliol i està destinat a usuaris dels hospitals (principalment gent gran) que durant el període d’hospitalització han rebut l’acompanyament dels voluntaris donada la seva situació de soledat. Una vegada han rebut l’alta, accepten voluntàriament comptar amb aquest acompanyament des de casa i de manera telefònica amb veu i/o vídeo.

L’Hospital, pertanyent a la xarxa hospitalària pública de les Illes Balears, ha format a voluntaris per seguir acompanyant en situacions de soledat, amb habilitats comunicatives, escolta activa i presencia autèntica. L’objectiu és oferir una atenció integral, a més de mantenir un vincle entre pacient i voluntari creat des del moment de l’hospitalització i que es perllongarà en ser donat d’alta. El voluntariat telefona des de l’hospital setmanalment als domicilis dels usuaris en funció de les seves preferències horàries.
El programa ‘Seguim cuidan-T’ representa a la perfecció els valors de l’Ordre, com és una atenció humanitzada i integral, centrada en la persona.

Com reconeix la directora de Serveis Socials i Solidaritat de SJD Palma · Inca, Inmaculada Iglesias, “seguim cuidant els nostres usuaris, conversant amb ells i interessant-nos pel seu benestar i les seves experiències vitals. A través d’una escolta activa, el voluntari acompanyarà de manera virtual l’aïllament present a l’altra costat de la línia telefònica. Volem recolzar emocionalment i pal·liar l’aïllament social i els sentiments de tristesa inherents a les situacions de soledat. D’aquesta manera, orientam els usuaris a circuits sociocomunitaris per tal de potenciar la socialització. L’acompanyament dels nostres voluntaris pot suposar una font de benestar emocional molt necessària, donades les circumstàncies de pèrdua de salut que han d’entravessar”.

 Un 70% de pacients presenten risc de soledat

Les dades d’un estudi de percepció de risc de soledat dut a terme amb 157 pacients ingressats a l’HSJD de Palma · Inca indiquen que un 70% presenta un nivell de risc medi de soledat, i més del 8% un risc elevat. Essent la mitja d’edat de 69 anys, i deixant constància que la soledat percebuda augmenta amb l’edat. La soledat pot esdevenir com a factor de risc per la salut psicològica i emocional de les persones que la pateixen. Especialment preocupant és l’increment de casos en la gent gran, la soledat entre els nostres majors està convertint-se en una “epidèmia” creixent.

Hem pogut comprovar que entre els pacients i els voluntaris es crea un tipus de vincle afectiu que per ell mateix és reparador i sanador. Però, un cop esdevé l’alta del malalt, aquest vincle es talla, i ben segur molts dels pacients que a l’hospital no rebien visites, un cop tornen a casa és lògic pensar que la situació no ha de ser molt millor perquè la xarxa social deu ser escassa o inexistent. Situació que preocupa, sobre tot en les persones majors, per la doble vulnerabilitat que implica”, adverteix Inmaculada Iglesias.

Formació (en línia) sobre habilitats comunicatives telefòniques impartida per part de l’Equip d’Atenció Psicosocial (EAPS) i una treballadora social de l’Hospital als voluntaris.

 

Hospital SJD Palma

Carrer Sant Joan de Déu, 7 – 07007 Palma de Mallorca
T.: +34 971 26 58 54

Nº Registro Sanitario: 1007

Hospital SJD Inca

Avenida Rei Jaume II, 40 – 07300 Inca
T.: +34 971 26 58 54

Nº Registro Sanitario: 4715

Centro de Rehabilitación SJD

Carrer Nuredduna, 3 – 07006 Palma de Mallorca
T.: +34 971 46 16 02

Nº Registro Sanitario: 5160